Datum publikace 10. 09. 2024 Sdílet článek

Jak na příležitostný prodej výrobků vlastní výroby v roce 2024

Author Seyfor, a. s. 8 minut čtení 0
Náhledový obrázek
Chcete prodávat své výrobky na trzích nebo online, ale nevíte, jak na to legálně? Příležitostný prodej výrobků vlastní výroby je skvělým způsobem, jak si přivydělat, ale je nezbytné splnit všechny zákonem stanovené povinnosti. Zjistěte, jak postupovat, abyste se vyhnuli právním problémům a mohli se plně soustředit na to, co vás baví.

Prodej vlastních výrobků bez živnostenského listu: je to možné?

„Potřebuji živnostenský list?“ To je zpravidla první otázka, kterou si položí každý, kdo uvažuje o příležitostném prodeji výrobků vlastní výroby.

Odpověď však závisí na několika faktorech a není vždy jednoznačná. Klíčové je rozlišit mezi příležitostným prodejem a systematickou výdělečnou činností.

Živnostenský list budete potřebovat, pokud se váš prodej stane soustavnou činností. To znamená, že prodáváte pravidelně, s určitou četností a s cílem dosáhnout zisku. Například pokud:

  • Prodáváte své výrobky každý týden na farmářských trzích.
  • Máte stálý e-shop, kde nabízíte své zboží.
  • Pravidelně přijímáte objednávky od zákazníků.
  • Vaše příjmy z této činnosti tvoří významnou část vašeho celkového příjmu.
  • Investujete do reklamy a aktivně hledáte nové zákazníky.
  • Plánujete rozšiřovat svou produkci a zvyšovat objem prodeje.

Pro příležitostný prodej vlastních výrobků obecně živnostenský list nepotřebujete. Pokud tedy prodáváte své výrobky jen občas, například na sezónních trzích nebo přes internet, nejedná se o soustavnou činnost a živnostenské oprávnění není nutné.

Splňujete-li podmínky stanovené zákonem, přivýdělek bez živnostenského oprávněný možný je.

Příležitostný příjem: pravidla pro rok 2024

Příležitostný příjem je definován jako příjem z činností, které nejsou vykonávány pravidelně, systematicky a za účelem dosažení zisku.

Je však důležité mít na paměti, že i příležitostný prodej podléhá určitým pravidlům:

  1. Přiznání příjmů: příjmy z prodeje vlastních výrobků musíte přiznat v daňovém přiznání, pokud za rok přesáhnou 50 000 Kč. Pokud tato hranice není překročena, příjmy jsou osvobozeny od daně.
  2. Přechod na pravidelnou činnost: pokud se váš příležitostný prodej začne rozrůstat a stane se pravidelnou činností, podnikání bez živnostenského oprávnění již nebude možné.
  3. Dodržování právních předpisů: i bez živnosti musíte dodržovat obecné právní předpisy týkající se například bezpečnosti výrobků, ochrany spotřebitele nebo hygienických standardů.

Podmínky prodeje vlastních výrobků: daňové povinnosti

Daň z příjmu: kdy se vás týká?

Pokud váš roční příjem z prodeje vlastních výrobků přesáhne 50 000 Kč, jste povinni tyto příjmy přiznat a zaplatit z nich daň.

Doporučujeme vést si přehlednou evidenci příjmů a výdajů, abyste mohli snadno sledovat, kdy se blížíte k této hranici. Tímto způsobem budete vždy připraveni splnit své daňové povinnosti.

TIP: Máte obavy z vedení evidence příjmů a výdajů? Vyzkoušejte online fakturační službu iDoklad, která za vás hlídá všechny příjmy. Automaticky vytváří přehledy, upozorní vás na překročení limitu a připraví podklady pro daňové přiznání. Zjistěte více v našem videu.

DPH: kdy se musíte registrovat jako plátce DPH?

Pokud vaše příjmy z prodeje vlastních výrobků překročí 2 miliony Kč za kalendářní rok, musíte se registrovat jako plátce DPH. Tato povinnost platí i pro osoby samostatně výdělečně činné, které své výrobky pravidelně prodávají.

TIP: iDoklad umí hlídat i váš obrat. V online aplikaci přehledně uvidíte, kolik vám ještě chybí do dvoumilionového limitu. Jakmile se k němu přiblížíte, včas vás na to upozorní.

Pokud tuto hranici nepřekročíte, registrace k DPH není nutná. Přesto se můžete dobrovolně registrovat jako plátce DPH. Tento krok se vám vyplatí, pokud máte vysoké náklady na materiál a chcete si uplatnit odpočet DPH.

TIP: Přečtěte si náš článek a zjistěte, kdy se vám vyplatí stát se dobrovolným plátcem DPH.

Vznikla vám daňová povinnost? Využijte výdajové paušály a odpočty

Paušální výdaje vám umožní snížit daňovou povinnost bez detailního účetnictví. Pro příležitostné činnosti můžete uplatnit 40% paušál na příjmy až do 800 tisíc Kč ročně, což znamená, že 40 % příjmů odečtete jako výdaje bez dokladů. Tento paušál je ideální pro ty s nízkými náklady na výrobu a minimalizující administrativu.

Pokud jsou vaše skutečné výdaje vyšší, můžete je uplatnit, ale musíte vést podrobné účetnictví a uchovávat doklady o nákupech a výdajích. Tímto způsobem přesněji reflektujete své náklady a optimalizujete daňovou povinnost.

Jak snadno spravovat paušály i detailní účetnictví

Rozhodnete-li se pro paušální výdaje, stačí v iDokladu nastavit odpovídající typ účetnictví, a systém automaticky uplatní 40% paušál na vaše příjmy.

Pokud vaše skutečné výdaje přesáhnou 800 tisíc Kč ročně, iDoklad vám pomůže vést detailní účetnictví. Automaticky zaznamenává všechny příjmy a výdaje, generuje přehledy a připravuje podklady pro daňové přiznání. Zabudovaný průvodce vás provede celým procesem v několika jednoduchých krocích, což zajišťuje splnění všech legislativních požadavků.

 

Prodej vlastních výrobků: časté chyby a jak se jim vyhnout

Neznalost právních předpisů

Začínající podnikatelé se často potýkají s neznalostí právních předpisů, což může vést k vážným problémům, včetně pokut a právních sporů. Zde jsou některé z nejčastějších právních omylů:

  1. Neznalost požadavků na živnostenské oprávnění: ujistěte se, že rozumíte rozdílu mezi příležitostným prodejem a systematickou výdělečnou činností. Nepodceňujte důležitost platné živnosti – podnikání načerno víc může stát až 500 000 Kč.
Příklad z praxe: Pokutě za neoprávněné podnikání se nevyhnul ani muž trpící Alzheimerovou demencí, který bez živnostenského oprávnění organizoval zahraniční expedice a nevedl účetnictví. Tento přešlap ho stál 144 000 Kč a navíc dostal šestiměsíční podmínku. Celý příběh se dozvíte zde.
  1. Nesplnění daňových povinností: nesprávné nebo opožděné přiznání daní taktéž může vést k sankcím. Sledujte své příjmy a výdaje a pravidelně kontrolujte, zda splňujete všechny daňové povinnosti. Pokud je to možné, využijte služeb daňového poradce.
TIP: Klikněte sem pro přístup k největšímu katalogu online účetních a daňových poradců, kteří vám ochotně poradí i na dálku.
  • Porušení hygienických a bezpečnostních předpisů: i příležitostní prodejci musí dodržovat normy. Pokud prodáváte potraviny nebo jiné výrobky, které podléhají hygienickým a bezpečnostním předpisům, ujistěte se, že splňujete všechny požadavky.
TIP: Chcete se vyhnout těmto chybám a zorientovat se v právních předpisech? Přihlaste se do Mini akademie zdarma, která nabízí lekce zaměřené na podnikatelské povinnosti. Získáte přehledné a praktické rady, které vám pomohou správně nastavit a řídit vaše podnikání.

Špatná evidence příjmů a výdajů

Správná evidence příjmů a výdajů je základem úspěšného podnikání. Mnoho začínajících podnikatelů podceňuje význam pečlivého vedení účetnictví. To může vést k problémům při daňových kontrolách a při správě financí. Zde je několik tipů, jak správně vést účetnictví pro malé podnikatele:

  1. Používejte účetní software: moderní účetní software, jako je iDoklad, vám může výrazně usnadnit evidenci příjmů a výdajů – automaticky zaznamenává transakce, generuje přehledy a připravuje podklady pro daňové přiznání.
  2. Pravidelně aktualizujte záznamy: zaznamenávejte své příjmy a výdaje průběžně, abyste měli vždy aktuální přehled o svých financích. Pravidelná aktualizace záznamů vám pomůže sledovat, jak se vaše podnikání vyvíjí, a usnadní vám přípravu na daňové přiznání.
  1. Uchovávejte všechny doklady: uchovávejte veškeré faktury, účtenky a další doklady o nákupech a prodejích. Tyto dokumenty vám budou užitečné při auditech a při dokládání výdajů.
  2. Oddělte osobní a podnikatelské finance: vedení oddělených účtů pro osobní a podnikatelské finance vám pomůže lépe sledovat, kolik vyděláváte a kolik utrácíte na své podnikání.
  3. Konzultujte s odborníky: pokud si nejste jistí, jak správně vést účetnictví, neváhejte se obrátit na účetního nebo daňového poradce.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

Usnadněte si začátek podnikání: praktické tipy a informace pro nováčky

Teprve se vydáváte na svou podnikatelskou cestu a daňová evidence nebo paušální výdaje vám připadají jako španělská vesnice? Právě pro vás jsme vytvořili mini akademii – online kurz s třiceti videi, která trvají téměř 8 hodin a nabízejí užitečné rady a informace pro každodenní podnikatelskou praxi.

Pro usnadnění vašeho začátku nabízíme začínajícím podnikatelům přístup do Mini akademie zdarma.

Související články

Podnikání bez živnosti v 2024: co musíte vědět a na co si dát pozor

12. 09. 2024 10 minut čtení 0
Přečíst článek

Přenesená daňová povinnost: Vše, co potřebujete vědět

25. 07. 2024 6 minut čtení 3
Přečíst článek