Případová studie penzionu Baurů Dvůr

„Důležité je vědět, jak k vám hosty dostat. Nebáli jsme se zúžit zaměření,” říká Kateřina Stryková – provozovatelka rodinného penzionu Baurů Dvůr

Narůstající obliba výletů za krásou české přírody hraje do karet poskytovatelům ubytování. A protože konkurence je velká, musíte potenciální hosty zaujmout něčím originálním. Své o tom ví paní Kateřina Stryková, která provozuje rodinný penzion na Šumavě. Nabídku ubytování zacílila na rodiny s dětmi, pro které mimo jiné vytvořila naučnou stezku. Co ji na práci nejvíc baví a co by poradila začínajícím provozovatelům penzionů, se dočtete v rozhovoru.
Čtěte dále
Kateřina Stryková
Baurů Dvůr
Podnikatel: Kateřina Stryková Obor podnikání: provoz rodinného penzionu Web: baurudvur.cz Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Žila a pracovala jste v Praze. Proč jste se přestěhovala na Šumavu?

Baurů Dvůr je statek, na kterém náš rod hospodařil od konce 19. století. V roce 1993 ho rodiče předělali na penzion. A když už byla maminka z jeho provozování unavená, přišla řada na nás. S manželem si nevybavujeme konkrétní moment, kdy jsme si řekli „zkusíme řídit penzion na Šumavě,“ prostě se to stalo.

Co považujete za největší výzvu a co vám naopak přináší radost?

Občas bych někomu předala vyřizování e-mailů, kdyby bylo komu. Zároveň je ale okamžitá zpětná vazba od lidí to nejkrásnější na tomto podnikání. Když lidé pošlou hezkou recenzi nebo pochválí dobré jídlo, naplní mě hřejivý pocit, že děláme něco užitečného.

Na jaké hosty nikdy nezapomenete a proč?

Měli jsme tu párkrát nějakou známou tvář. Pro mě jsou ale mnohem zajímavější ti, kteří se k nám vracejí a se kterými jsme navázali dlouholetá přátelství. To vnímám jako zásadní obohacení našich životů.

blank

Máte nějaké rady a tipy pro ty, kteří chtějí začít provozovat penzion?

Důležité je vědět, jak k vám hosty dostat. My vsadili na placenou reklamu přes Sklik a Adwords a kvalitní web. Jako nejdůležitější ale vidím dobře vyplněný profil na Booking.com, TripAdvisoru a podobných stránkách. V nich podle mě leží budoucnost propagace ubytování.

Jaké je vaše tajemství úspěchu?

Lidí, kteří vyhledávají ubytování v přírodě, je hodně. Proto jsme se rozhodli skupinu našich případných hostů zúžit. Zaměřili jsme se na ubytování pro rodiny s dětmi. Těm většinou nevadí, že nemáme velký bazén nebo saunu, protože hledají ubytování s dětskými postýlkami, koutkem na hraní a zdravým jídlem. Myslím, že právě úzké zaměření nám pomohlo uspět.

blank

Na co se u vás rodiny mohou těšit v létě a na co v zimě?

Teď v zimě jednoznačně vedou sjezdovky, nedaleko máme lyžařský areál Zadov. Také jsme letos zaznamenali novou vlnu milovníků běžkování. Děti mohou bruslit na našem rybníčku u domu. Přes léto jsou to hlavně výlety do okolí, trocha cyklistiky, opět se dá využít náš rybníček – tentokrát na cachtání. Šumava reaguje na aktivní cestovní ruch a vznikají například obory s vlky nebo jeleny, což je také zajímavá atrakce.

Proč jste začala používat iDoklad a v čem vám nejvíce pomáhá?

Když přišlo EET, hledali jsme jednoduchý způsob vystavování účtenek, který bude fungovat na počítači. Nejsme restaurace, vaříme jen pro naše hosty, účtenky tedy vydáváme jen jednou za pobyt a nepotřebujeme klasickou kasu.

Jak jste se k iDokladu dostali?

iDoklad jsme našli na internetu, když jsme hledali online řešení účetnictví. Tenkrát byl ještě zdarma. Líbila se nám hlavně dostupnost účetnictví odkudkoliv. Ulevilo se nám, že jsme už nemuseli vystavovat faktury ve Wordu nebo Excelu.

Když přišly placené předplatné, neviděli jsme důvod, proč fungující systém měnit. Koneckonců, za dobré věci se platí.

blank

Baurů Dvůr a iDoklad

S iDokladem fakturují od roku: 2016
Využívané předplatné: Oblíbený
Nejoblíbenější funkce: opětovné vystavení faktur a načítání údajů z registru firem ARES

Jak vám iDoklad usnadňuje administrativu?

Mám ráda tisk více dokladů najednou. Třeba prodejek za určité období nebo dokladů o přijaté platbě. Na dvě kliknutí jich vytisknu třeba dvacet, nemusím otevírat každý doklad zvlášť. Díky iDokladu snadno zapracuji platby a rezervace. A o složitější účetnictví se nám od startu podnikání stará účetní firma.

Jak se vám s iDokladem pracuje?

Samotné používání iDokladu jsem pochopila velmi rychle – je srozumitelný a uživatelsky přátelský. Nejvíce oceňuji snadné zapojení EET, kterého jsem se na začátku bála, ale nebyly s ním žádné problémy.

blank

Vykašlete se na ideální podmínky. Začněte obsah tvořit hned, radí zakladatel a majitel Obsahové agentury Martin Brablec
Martin Brablec I Obsahová agentura