Datum publikace 12. 09. 2024 Sdílet článek

Podnikání bez živnosti v 2024: co musíte vědět a na co si dát pozor

Author Seyfor, a. s. 10 minut čtení 0
Náhledový obrázek
Plánujete jednorázově malovat na zakázku? Prodáváte přebytky ze zahrádky nebo ručně vyráběné šperky na místních trzích? Pokud si takto příležitostně přivyděláváte a máte příležitostný příjem, možná se ptáte, zda potřebujete živnostenský list. Zjistěte, ve kterých situacích můžete podnikat bez živnosti, kdy se vám to vyplatí a jaké daňové povinnosti vám mohou vzniknout.

Podnikání bez živnosti: 7 situací, kdy živnostenský list nepotřebujete

1. Příležitostný příjem

Příležitostné výdělečné činnosti, které nejsou vykonávány pravidelně, systematicky a za účelem dosažení zisku, nevyžadují živnostenský list.

Patří sem například:

  • Příležitostný prodej výrobků vlastní výroby: prodej rukodělných výrobků, jako jsou šperky, keramika nebo domácí pečení, pokud se jedná o jednorázovou či příležitostnou aktivitu.
  • Jednorázový prodej přebytků ze zahrádky: prodej ovoce, zeleniny nebo květin, které jste vypěstovali na své zahrádce a prodáváte je jednorázově například na místním trhu nebo sousedům.
  • Jednorázové poskytování drobných služeb: např. jednorázové hlídání dětí, sekání trávy, opravy v domácnosti nebo doučování, které není vykonáváno pravidelně a systematicky.
  • Prodej na příležitostných trzích a jarmarcích: účast na sezónních trzích, vánočních nebo velikonočních jarmarcích, kde prodáváte své výrobky nebo služby jednorázově.
  • Nárazové umělecké činnosti: příležitostné vystupování na kulturních akcích, malování na zakázku nebo jednorázové hudební produkce.

Příklad z praxe:

Jaroslav Novák má příjem z prodeje vlastnoručně uháčkovaných výrobků, který za rok nepřekročí 50 000 Kč. Je zaměstnán a z tohoto příjmu odvádí sociální a zdravotní pojištění. Potřebuje si za těchto podmínek založit živnostenský list?

Pokud příjem z prodeje vlastnoručně uháčkovaných výrobků nepřekračuje 50 000 Kč ročně a jedná se o příležitostnou činnost, živnostenský list není třeba. Tento příjem je osvobozen od daně podle § 10 zákona o daních z příjmů a není třeba jej uvádět v daňovém přiznání ani odvádět sociální a zdravotní pojištění.

Činnost musí být skutečně příležitostná a ne pravidelná. Pokud by se stala pravidelnou a hlavním zdrojem příjmu, bylo by nutné získat živnostenský list.

Příležitostný příjem 2024 a daňové povinnosti

Příležitostné příjmy v roce 2024 sice nevyžadují živnostenský list, ale pokud přesáhnou hranici 50 000 Kč, je třeba odvést daň, i když nejste OSVČ.

TIP: Pokud získáváte příjmy z různých příležitostných prací, sledujte jejich celkovou výši. Překročí-li 50 000 Kč, musíte odvést daň a vyplnit daňové přiznání. S tím vám pomůže online fakturační služba iDoklad, který hlídá vaše příjmy za vás.

2. Autorský honorář

Pokud se věnujete tvorbě literárních, uměleckých nebo vědeckých děl, jako je psaní knih, skládání hudby nebo tvorba výtvarného umění, můžete podnikat bez živnosti.

Autorský honorář a daňové povinnosti

Pokud vaše autorské příjmy nepřesáhnou 10 000 Kč měsíčně, podléhají srážkové dani ve výši 15 %. Tyto příjmy se neuvádějí v daňovém přiznání a nejsou z nich odváděny zdravotní ani sociální pojištění.

Máte-li pouze autorské honoráře do 10 000 Kč měsíčně a žádný jiný příjem podléhající zdravotnímu pojištění, musíte se přihlásit na svou zdravotní pojišťovnu jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a zdravotní pojištění si hradit sami.

Pokud však vaše měsíční příjmy přesáhnou tuto hranici, budete muset příjem uvést v daňovém přiznání a zaregistrovat se u zdravotní pojišťovny, sociální správy (OSSZ) a finančního úřadu.

TIP: Pokud vám vznikne povinnost vyplnit daňové přiznání, nepanikařte. S iDokladem to zvládnete snadno a rychle. Systém vám připraví potřebné podklady a umožní odeslat přiznání na finanční úřad elektronicky jediným kliknutím

3. Zemědělská a lesnická činnost

Pokud se zabýváte zemědělskou nebo lesnickou činností, živnostenský list nepotřebujete. Tyto aktivity jsou regulovány zákonem o zemědělství a dalšími příslušnými předpisy. Mezi ně patří pěstování plodin, chov hospodářských zvířat a lesnické práce.

4. Příjem z pronájmu

Pronájem nemovitostí není považovaný za živnostenské podnikání – živnostenské oprávnění tedy nepotřebujete. To platí bez ohledu na to, kolik si z pronájmu vyděláte.

Příjem z pronájmu a daňové přiznání

Příjmy z pronájmu podléhají zdanění – v praxi se jedná o sazbu 15 % nebo 23 % v závislosti na vašich celkových příjmech.

Jste-li zaměstnaní a zároveň máte dodatečný příjem z pronájmu, jste povinni podat daňové přiznání sami. Místo žádosti o roční zúčtování daní u zaměstnavatele si vyžádejte pouze potvrzení o vašich zdanitelných příjmech. Tento dokument pak použijete při vyplňování vašeho daňového přiznání, kde uvedete jak příjmy ze zaměstnání, tak i z pronájmu.

TIP: Vyznat se v daních může být oříšek. Naše online mini akademie vám pomůže se v nich zorientovat. Přihlaste se zdarma a nezávazně a získejte jasné a praktické rady.

5. Služby poskytované na základě pracovněprávního vztahu

Živnostenský list nepotřebujete, pokud poskytujete služby na základě:

  • pracovního poměru,
  • dohody o pracovní činnosti,
  • dohody o provedení práce.

6. Samostatně výdělečná činnost na základě jiných právních předpisů

Některé profese vykonávají svou činnost na základě jiných právních předpisů a nejsou povinni mít živnostenský list. Tato povolání jsou regulována zvláštními zákony a profesními komorami. Patří sem například:

  • advokáti,
  • notáři,
  • daňová poradci,
  • auditoři,
  • lékaři,
  • veterináři,
  • přírodní léčitelé
  • rozhodčí.

7. Další výjimky podle zákona

Existují také další specifické výjimky, které umožňují podnikat bez živnostenského listu. Například:

  • dobrovolníci,
  • rodinní příslušníci pomáhající v rodinném podniku,
  • osoby pracující pro neziskové organizace.
TIP: Stále si nejste jistí, zda vaše činnost vyžaduje živnostenské oprávnění? Podívejte se na kompletní seznam zde.

Je možné vystavit fakturu bez živnosti?

I jako nepodnikatel můžete vystavit fakturu, běžně známou jako „potvrzení o vyúčtování“. Přestože zákony termín „faktura“  výslovně neuvádějí, nic vám nebrání ho použít. Pokud máte příležitostný příjem nebo autorský honorář, můžete bez obav fakturovat za své služby či produkty.

TIP: Pro příležitostnou fakturaci nepotřebujete složitý účetní program. Nejlepším a nejjednodušším řešením je využití online fakturační služby iDoklad, kde vystavení faktury zabere méně než 2 minuty.

Je možné uplatnit výdajový paušál bez živnosti?

Ano, i bez živnosti můžete při výpočtu daně z příjmů využít paušální výdaje. Konkrétně můžete uplatnit 40% paušál na příjmy až do výše 800 tisíc Kč ročně, pokud se jedná o činnost, která nevyžaduje živnostenské oprávnění.

Podnikání bez živnosti: kdy vám hrozí sankce?

Nepodceňujte důležitost platné živnosti – kontroly živnostenského úřadu nejsou výjimkou. Podnikání načerno může vést k pokutě až 500 000 Kč, zákazu činnosti, zabavení výnosů a v nejhorším případě i k trestněprávnímu postihu.

TIP: Nejste si jisti, jak získat živnostenský list? Přečtěte si náš detailní návod. Je to poměrně rychlý proces, který vám ušetří mnoho potenciálních problémů v budoucnu.

Podnikání bez živnosti: výhody a nevýhody

VÝHODY podnikání bez živnosti

  1. Nižší administrativní zátěž: bez živnostenského listu ušetříte čas i peníze na administrativě. Tato výhoda samozřejmě platí pouze v případech, kdy podle zákona živnostenský list skutečně nepotřebujete.
  2. Flexibilita: rychlý start bez zbytečných průtahů – ideální pro občasné výdělky nebo testování podnikatelských nápadů. Zákon vám dává prostor pro flexibilní přivýdělek bez složitých formalit.
  3. Nižší vstupní náklady: začnete bez poplatků za založení živnosti a bez pravidelných záloh na pojištění. Ušetřené peníze můžete využít pro vaše podnikání.
  4. Prostor pro otestování nápadu: vyzkoušíte si, zda vaše činnost má potenciál, bez nutnosti okamžitého závazku k plnému podnikání. Získáte cenné zkušenosti a pak se můžete rozhodnout o dalších krocích.

NEVÝHODY podnikání bez živnosti

  1. Omezený rozsah činností: ne všechny činnosti lze vykonávat bez živnosti. Zákon č. jasně definuje, které činnosti vyžadují živnostenské oprávnění.
  2. Limity výdělku: u některých forem podnikání bez živnosti (např. příležitostné činnosti) existují limity výdělku, po jejichž překročení už musíte živnost založit.
  3. Právní nejistota: nesprávné posouzení vaší činnosti může vést k neoprávněnému podnikání. Raději si vše pečlivě ověřte, než abyste čelili následkům.
  4. Omezené možnosti růstu: bez živnostenského oprávnění nemůžete oficiálně nabízet své služby nebo produkty ve větším měřítku. To může omezit vaše možnosti růstu a expanze na trhu.
  5. Obtížnější získání půjčky: jako umělec nebo jiný nepodnikatel můžete mít při žádosti o půjčku či úvěry větší potíže než běžný podnikatel s IČO. Banky totiž často nepovažují vaše příjmy za stabilní.
  6. Přístup k některým službám: Některé služby potřebné pro vaši profesi mohou být bez IČO obtížně dostupné, zejména pokud je využíváte pro komerční účely. Fotograf bez IČO může mít problém získat profesionální software nebo pronajmout studio a vybavení, protože poskytovatelé těchto služeb preferují spolupráci s podnikateli s doloženým podnikáním.
  7. Preference externistů s živností: firmy často preferují spolupráci s externisty, kteří mají živnostenský list a mohou fakturovat. Pro firmy to znamená méně administrativy, což zvyšuje vaše šance na získání spoluprací, pokud máte IČO.

Než se vrhnete do podnikání bez živnosti, dobře zvažte pro a proti, případně konzultujte svou situaci s odborníkem

Nezapomeňte, i bez živnosti musíte plnit daňové povinnosti. Překročí-li vaše příjmy určitou hranici, čeká vás daňové přiznání.

Tipy pro komfortnější podnikání

Odesláním souhlasíte s našimi zásadami pro zpracování osobních údajů.

Online mini akadamie – vyznejte se ve vašich povinnostech

Podnikání bez živnosti může být v mnoha situacích výhodné a pohodlné, ale je klíčové znát platná pravidla a zákony.

Pokud máte příležitostné příjmy nebo se věnujete činnostem, které nevyžadují živnostenský list, můžete si legálně přivydělat bez zbytečné administrativy. Nezapomínejte však na své daňové povinnosti a pečlivě sledujte limity příjmů, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením.

Chcete se dozvědět více o tom, jak správně spravovat své finance a daně? Přihlaste se do naší online mini akademie, která je pro začínající podnikatele zcela zdarma. Obsahuje 30 videí, které trvají více než 8 hodin a nabízejí řadu užitečných tipů a triků pro každodenní podnikatelskou praxi. Získáte tak praktické rady a přehledné návody, které vám pomohou zorientovat se v daňových povinnostech, ať už podnikáte s živnostenským listem nebo bez něj.

Související články

Jak na příležitostný prodej výrobků vlastní výroby v roce 2024

10. 09. 2024 8 minut čtení 0
Přečíst článek

Přenesená daňová povinnost: Vše, co potřebujete vědět

25. 07. 2024 6 minut čtení 3
Přečíst článek