Případová studie společnosti Uncle Baker

V pekařství Uncle Baker mají díky iDokladu více času na objevování dokonalých housek

Pekařství Uncle Baker založil Lukáš Filípek, majitel úspěšné brněnské burgrárny Pablo EscoBar. Nedařilo se jim pro burgery najít spolehlivého dodavatele kvalitních housek, tak se do jejich pečení pustili sami a dnes dodávají desítkám dalších restaurací. Své pečivo neustále zdokonalují a mají na to čas také díky iDokladu.
Čtěte dále
Lukáš Filípek
Uncle Baker
Podnikatel: Lukáš Filípek Obor podnikání: pekařství specializované na americké pečivo Web: unclebaker.cz Průměrný počet faktur za měsíc: 150 Sdílet článek:
iDoklad
Náš tip - provedeme vás iDokladem
15minutová ukázka
Nechce se vám klikat a zkoušet? Nechte to na nás, předvedeme vám to nejlepší. A zdarma.

Nenašli jsme kvalitní housky, tak jsme si je upekli sami

Jen málokterý Brňák nezná podnik Pablo EscoBar pojmenovaný podle legendárního kolumbijského narkobarona. Lukáš Filípek ho otevřel na podzim 2013 jako koktejlový bar a restauraci. Ale později se rozhodl, že z EscoBaru udělá nejlepší burgrárnu v Brně a okolí. Jenže dokonalý burger není jenom o kvalitním mase – v EscoBaru brzy zjistili, že najít spolehlivého dodavatele dobrých housek je oříšek.

„I když k nám housky dorazily v 60 % případů v pohodě, v těch zbylých byly placaté nebo moc nakynuté. Takhle to nešlo, chtěli jsme dělat perfektní burgery sedm dní v týdnu,” vzpomíná Lukáš Filípek. A tak vzniklo pekařství Uncle Baker, ve kterém si začali sami vyrábět americké pečivo (housky na burgery, tousty a hotdogy) bez chemie a konzervantů – z opravdového másla.

„Nikdo z nás není pekař. Prostě jsme se naučili vše potřebné k tomu, abychom vytvořili tu nejlepší housku k burgeru. Postup jsme ladili asi půl roku. Než jsme byli s výsledkem spokojení, vyhodili jsme zhruba 6 tisíc housek,” popisuje Lukáš Filípek. „Ale i teď víme, že je stále co vylepšovat. Chuť a konzistenci už máme vyladěnou, ale pořád pracujeme na dokonalém vzhledu.”

blank

Houskami zásobují nejlepší burgrárny a sbírají trofeje

Když byli v Uncle Baker se svými houskami spokojení, rozhodli se je nabídnout i ostatním restauracím. Přeci jen z vlastní zkušenosti věděli, že v okolí Brna nikdo nedělá tak dobré housky do burgerů jako oni. Z pekárny pro jednu restauraci se tak stalo profesionální pekařství, které dnes dodává do zhruba 50 podniků. Kromě amerického pečiva dnes nabízejí také mleté maso od vlastního řezníka, omáčky nebo domácí cibulové kroužky.

„Odebírají od nás restaurace, které chtějí pečivo v nejvyšší kvalitě a záleží jim na tom, co u nich lidé jí. To mě na té práci baví nejvíc. Že můžu péct pro podniky, které jsou na stejné vlně jako my,” říká Lukáš.

Housky od Uncle Baker pravidelně oceňují také porotci na burger festivalech, které Lukáš Filípek s týmem EscoBaru objíždí. Také díky houskám se jejich burgery pravidelně umísťují na stupních vítězů. „O vavříny často bojujeme s burgrárnami, které odebírají naše housky. Takže asi pečeme opravdu dobře,” říká pyšně Lukáš.

Faktury vystavené za pár sekund

Když v Uncle Baker začali péct pro další restaurace, museli začít řešit faktury. „Věděli jsme, že nepotřebujeme komplikovaný účetní systém, ale stačí nám jednoduchý fakturační nástroj. Tak jsme napsali do Googlu „fakturační nástroj” a vyskočil nám iDoklad,” vzpomíná pan Filípek starší – Lukášův otec, který v Uncle Baker řeší fakturaci.

V Uncle Baker si stáhli zkušební verzi a brzy měli jasno, že přesně tohle hledali. „Úžasně nám to šetří čas. Vystavujeme kolem 150 prodejek a 100 faktur měsíčně a díky iDokladu u každého dokladu strávíme maximálně pár sekund,” popisuje pan Filípek starší. Tak rychle vystavují faktury díky tomu, že mají v iDokladu uložené:

  • fakturační údaje provozů, do kterých dodávají,
  • druhy zboží
  • a ceníky pro jednotlivé odběratele.

Když pan Filípek starší vystavuje fakturu, vybere pouze odběratele (v tom mu pomůže našeptávač) a položky zboží ze seznamu. Vše ostatní za něj iDoklad doplní sám. Pak už jen jednou za měsíc vyexportuje doklady pro externí účetní a pošle jí je e-mailem.

blank

Míň sezení nad fakturami, víc ládování do pece

S každou fakturou vystavenou v iDokladu mají v Uncle Baker víc času na zdokonalování pečiva i samotné pečení. „Do budoucna plánujeme pořídit novou pec, abychom vyladili vzhled housek. Taky pracujeme na nových houskách pro veganské burgrárny. Aktuálně máme plné kapacity, takže jsme rádi za každý nástroj, který nám ulehčí práci, a iDoklad je v tomhle pecka,” uzavírá Lukáš Filípek.

blank Podnikatel: Lukáš Filípek / Uncle Baker

Obor podnikání: Pekařství specializované na americké pečivo

Web: https://www.unclebaker.cz/

Průměrný počet faktur za měsíc: 150

Filmaři z Overhere fakturují díky iDokladu z terénu a natáčí s čistou hlavou
Overhere I